Eten en drinken op Tenerife

Toeristencentra op Tenerife hebben zich aangepast aan de Noord-Europese eetgewoonten, maar in het binnenland kunt u de traditionele Canarische keuken nog vinden.

Keuken

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De Canarische keuken is eenvoudig, voedzaam en gezond. Gofio, een meel van maïs, gerst of tarwe, is het traditionele basisingrediënt. Inwoners eten graag soepen en eenpansgerechten, als stamppotten met bijvoorbeeld aardappel, waterkers, pompoen, maïs en spek. De vleesgerechten zijn veelal gebaseerd op konijnen-, geiten-, varkens- of lamsvlees. Veel voorkomende vissoorten zijn: tandbaars, papegaaienvis, zeetong, tonijn en zeeaal. Natuurlijk worden hiernaast garnalen en inktvissen gebakken of verwerkt in stoofschotels of vissoepen. De zee rond Tenerife is ook rijk aan haringsoorten, zoals makreel.

Op de Canarische Eilanden heeft men een eigen variant van het populaire Spaanse rijstgerecht paella, met zowel kip en konijn als mosselen en garnalen. Tapas, de verschillende kleine borrelhapjes zijn er ook. Populaire desserts zijn karamelpudding, geflambeerde bananen of een zoet mengsel van honing met amandel. Bij het eten drinkt men graag een glas lokale wijn of een plaatselijk gebrouwen bier.

Eetgewoonten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Toeristencentra op Tenerife hebben zich aangepast aan de Noord-Europese eetgewoonten. Terwijl inwoners in hun stamcafé een bescheiden ontbijt nuttigen, wordt hotelgasten een compleet ontbijtbuffet voorgezet. Kort na het middaguur kunt u in vakantiecentra en restaurants terecht voor het middageten met internationaal georiënteerde schotels. Eilandbewoners eten doorgaans twee warme maaltijden per dag, de eerste rond twee uur. Tussendoor nuttigen ze vaak wel tapas; van gevulde aubergine met omelet tot ingelegde inktvis of krab. Hierdoor eten zij in de avond, zeker niet voor acht uur, hun tweede warme maaltijd.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Supermarkten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

‘Supermarkten’ vindt u in vele maten in alle grote toeristencentra en badplaatsen van Tenerife. Hier zijn naast de dagelijkse boodschappen in wisselende mate ook drogisterijproducten en strand-/zwembadbenodigdheden verkrijgbaar. Op de lokale markten, vooral die in Santa Cruz, La Laguna en Tacoronte kunt u wat meer op de inwoners gerichte zaken kopen, maar ontbreken de gebruikelijke versproducten niet.

Restaurants

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Tenerife biedt vele eenvoudige, maar gezellige restaurants. Die in de grote toeristencentra hebben het menu aan hun bezoekers aangepast. In het binnenland en de kleinere kustplaatsen zijn genoeg gelegenheden te vinden waar de Canarische keuken u probeert te bekoren. Die bekoring zit niet in elegantie en het raffinement – de recepten zijn eenvoudig – maar in de lokale ingrediënten van uitstekende kwaliteit. Aan traditionele aardappel-, vlees- en visgerechten en heerlijke Tenerifewijnen in een lokale eetgelegenheid gaat dus een kleine zoektocht vooraf die de moeite waard kan zijn. In Tenerife zijn ook restaurants die worden beheerd door Nederlandse eigenaren, zoals Tapasbar La Costa in Los Cristianos.

Drinkwater

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Het leidingwater op Tenerife heeft een sterke bijsmaak. Het is prima voor baden of wassen, maar drinken wordt afgeraden. Voor consumptie koopt u flessen of containers mineraalwater in de supermarkt.