Achtergrond van Tenerife

Tenerife biedt zon, zee, strand en entertainment, maar ook een prachtig landschap vol ongetemde natuur, ontstaan uit woeste vulkaanuitbarstingen.

Geschiedenis

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Tenerife ontstaat tien miljoen jaar geleden door vulkaanuitbarstingen op de bodem van de Atlantische Oceaan. De eerste bewoners zijn de Guanchen, leden van een Noord-Afrikaanse Berberstam die tweeduizend jaar voor Christus per boot het eiland bereiken.

Aan het einde van de vijftiende eeuw veroveren de Spanjaarden Tenerife. Guanchen die de bloedige oorlog overleven, werken gedwongen op plantages en in suikerraffinaderijen of worden in Spanje als slaaf verkocht. Na de Spaanse Burgeroorlog tussen 1936 en 1939 volgt een periode van dictatuur die alleen al op Tenerife onder tegenstanders van generaal Franco drieduizend slachtoffers maakt. Na Franco’s dood in 1975 voert de Spaanse koning Juan Carlos ook op de Canarische eilanden de democratie in.

In 1982 worden de Canarische Eilanden bestuurlijk onafhankelijk en krijgen ze een eigen grondwet. Dankzij het opbloeiende internationale toerisme zit de economie van Tenerife in de lift. Na de oliecrisis en de economische recessie in de jaren zeventig schieten in de jaren tachtig de hotels en appartementen als paddenstoelen uit de grond. Tenerife trekt intussen vier à vijf miljoen toeristen per jaar.

Ligging

Bron: Mysid, CC-BY-SA-3.0 , Wikimedia Commons

Tenerife is het grootste eiland van de Canarische Eilanden, die wel onderdeel maar bestuurlijk onafhankelijk van het Spaanse koninkrijk zijn. De archipel, waar onder andere Gran Canaria, Lanzarote en Fuerteventura deel van uitmaken, ligt in de Atlantische Oceaan ter hoogte van het Westelijk Sahara gebied van Marokko. Tenerife ligt 200 kilometer uit de kust van Afrika en is net als zijn buureilanden ontstaan door vulkaanuitbarstingen op de zeebodem. Het eiland heeft een oppervlakte van ruim 2000 km².

Bevolking

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Met een bevolkingsaantal van 850.000 is Tenerife het grootste van alle Canarische Eilanden, op afstand gevolgd door Fuerteventura en Gran Canaria. Het eiland heeft 425 inwoners per km². Ongeveer 20.000 mensen zijn van buitenlandse afkomst. Jaarlijks bezoeken in totaal vier à vijf miljoen toeristen het eiland. Santa Cruz de Tenerife (225.000 inwoners) is de hoofdstad van het eiland en vormt, samen met Las Palmas op Gran Canaria, de hoofdstad van de Canarische Eilanden.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Landschap

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Tenerife heeft een prachtig landschap vol ongerepte natuur, ontstaan uit woeste vulkaanuitbarstingen. Door de grote hoogteverschillen en de centrale vulkaan is een aantal verschillende microklimaten te onderscheiden. Zo is het zuiden droog en rotsachtig, maar het noorden bebost en groen. Het letterlijke hoogtepunt van natuurschoon is de centraal gelegen Teide, die met 3718 meter de hoogste berg van heel Spanje is. Zuidoostelijk van de Teide ligt een reusachtige krater, Las Cañadas. In het westen van Tenerife, bij Puerto de Santiago, torent een 600 meter hoge rotswand uit boven de Atlantische Oceaan.

Architectuur

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De architectuur op Tenerife heeft zowel Portugese en Britse als Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse invloeden. Deze mix van stijlen is ontstaan doordat diverse overheersers in het verleden (soms met opzet) gebouwen hebben verwoest om ze daarna in ‘hun’ stijl weer op te bouwen. De Spaanse veroveraars hebben duidelijk hun stempel op het eiland gedrukt, maar de oorspronkelijke Canarische bouwstijl is nog te bewonderen in La Orotava. Hier krijgt u ook een goede indruk van de kunstnijverheid en de traditionele kleding op het eiland. De historische binnenstad in La Orotava is een beschermd monument.

Bijzondere architectuur is ook in San Cristobal de la Laguna te vinden: de Iglesia de Nuestra Señora de la Concepción uit de achttiende eeuw, de zeventiende-eeuwse Casa de los Balcones en het in de zestiende eeuw gebouwde Palacio de Nava y Grimón.