La Laguna

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

San Cristóbal de la Laguna, zoals de plaats eigenlijk heet, ligt op een vruchtbare hoogvlakte tussen de Montañas de Anaga in het oosten en de Cumbra Dorsal in het westen.

La Laguna is aan het einde van de vijftiende eeuw gesticht door de krijgsheer Alonso Fernández de Lugo na diens verovering van Tenerife. De stad grensde oorspronkelijk aan een meer (vandaar ‘Laguna’), maar het water is verdwenen. La Laguna telt ruim 140.000 inwoners en heeft een eigen universiteit, die tot voor kort zelfs de enige op de Canarische Eilanden was. De plaats geldt als intellectueel-, cultureel- maar ook spiritueel middelpunt van de archipel.

Middeleeuws aandoende stijl

Ondanks veel nieuwbouw en de aanleg van industrieterreinen heeft San Cristóbal de la Laguna zijn middeleeuws aandoende stijl en zijn karakteristieke, schaakbordachtige bestrating behouden. Sinds eind vorige eeuw staat het gebied op de werelderfgoedlijst van de VN. Iglesia de Nuestra Señora de la Concepción is een prachtige kerk met zichtbare voorbeelden van de gothiek-, renaissance- en barokstijl die u op de Canarische Eilanden aantreft. In het zuidoosten van het oude stadsdeel kunt u wandelen op de door historische gebouwen omringde, lommerrijke Plaza del Adelantado.

Architectonische hoogtepunten

De stad heeft nog meer architectonische hoogtepunten, zoals het barokke Palacio de Nava y Grimón, gebouwd aan het einde van de zestiende eeuw en de voormalige residentie van een rijke adellijke familie. Van wat later dateert het classicistische stadhuis van La Laguna. Het museum Casa Lercano biedt een overzicht van de geschiedenis van Tenerife in de Spaanse tijd. Interessant zijn verder Casa Anchieta, het geboortehuis van de pater die later de stad São Paulo (Brazilië) heeft gesticht, en het Ermita San Miguel waar de eerder genoemde veroveraar van Tenerife zou hebben gewoond.

Foto’s van La Laguna

Ligging