Pirámides de Guïmar

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De beroemde piramides van Güímar liggen in het gelijknamige plaatsje aan de oostkust van Tenerife en laten wetenschappers nog altijd achter met vragen.

De piramides van Güímar hebben geen vierkante, maar een rechthoekige bodem. Wie heeft ze gebouwd en vooral waarom? Daarover verschillen de meningen. Lange tijd dacht men dat boeren ze hadden opgericht door stenen die ze bij het ploegen vonden op te stapelen, maar er bestaan ook andere theorieën. De vallei van Güímar was ooit het geestelijk centrum van de Guanchen, de originele bewoners van Tenerife. De Noorse antropoloog Thor Heyerdahl, die ooit met een papyrusboot de oceaan overstak, zag in de bouwwerken een hogere betekenis.

Dubbele zonsondergang

Heyerdahl ontdekte dat de piramiden, die gemaakt zijn van lavarotsen en niet van stenen, in een bijzondere astronomische opstelling staan. Dit leidt tijdens de zomerwende (op 21 juni, de langste dag van het jaar) tot een bijzonder fenomeen. Op deze dag kan vanaf de grootste piramide namelijk een dubbele zonsondergang worden gezien. De zon daalt dan achter de hoogste bergtop, passeert deze en wordt opnieuw zichtbaar tot hij achter de volgende bergtop verdwijnt.

Archeologisch park

Het 65.000 m² grote gebied rond de beroemde piramiden werd in 1988 opengesteld voor publiek. Vandaag de dag is het een archeologisch park waar ook een museum is gevestigd. Vanaf het uitkijkpunt Mirador de Don Martín heeft u een mooi uitzicht op de omgeving. Interessant is ook de Volcán de Güímar, een vulkaanberg met een krater van maar liefst 60 meter diep.

Foto’s van Pirámides de Guïmar

Ligging