Evenementen op Tenerife

Traditionele evenementen op Tenerife zijn de dorpsfeesten (romérias) en de jaarlijkse carnaval- en sacramentsfeesten.

Romerías

Bron: Pamela Heywood, CC-BY-2.0 , Wikimedia Commons

Het hele jaar door vinden op Tenerife dorpsfeesten (romerías) plaats ter herdenking van de plaatselijke beschermheilige. Dorpsbewoners, dansen en lopen, begeleid door de plaatselijke fanfare, in traditionele kleding gestoken mee in een processie, die het beeld van de beschermheilige naar de kerk draagt. Daarbij steken ze ook vuurwerk af. De festiviteiten duren vaak een paar dagen en worden in de avonduren afgesloten door dorpsfeesten op het kleurrijk versierde kerkplein. Elke plaats op Tenerife heeft een eigen dorpsheilige, vandaar dat het bijna altijd wel ergens feest is op het eiland.

Carnaval

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Hoewel het ook in Los Cristianos, Tacoronte en Puerto de la Cruz wordt gevierd, is het jaarlijkse carnavalsfeest in de hoofdstad Santa Cruz met afstand het grootste en waarschijnlijk ook mooiste. Dit volksfeest doet denken aan het wereldberoemde carnaval in Rio de Janeiro. Jaarlijks kiest men een nieuwe carnavalskoningin en hebben de kostuums een nieuw thema. De festiviteiten beginnen de vrijdag voor carnaval en eindigen (met een korte onderbreking) pas na het weekend volgend op Aswoensdag . Tijdens de kleine twee weken zijn dagelijks bruisende optochten, straatmuziek, dansvoorstellingen en vuurwerk te zien in en rond het epicentrum van Santa Cruz, het Plaza de España.

Sacramentsfeest

Bron: Patrihero, CC-BY-SA-3.0 , Wikimedia Commons

Het Sacramentsfeest, in Spanje beter bekend als Corpus Cristi, wordt op Tenerife een week na de feestdag op de kalender gevierd. In de cultuurstad La Orotava, die in het noorden van Tenerife op weg naar de Teide ligt, wordt het plein voor het raadhuis versierd met bewonderenswaardige zandtapijten. Deze zijn van veelkleurig vulkaanzand en bloemblaadjes gemaakt en verbeelden diverse (oa Bijbelse) gebeurtenissen. Voor dit werk is bijna een maand nodig, want het plein is 850 m² meter groot. Uit de ramen en van balkons van vele, goeddeels authentieke, huizen hangen gekleurde stukken stof waarop met huisvlijt collage’s zijn gemaakt. Avonds is er een feestelijke optocht door het dorp.